Performing Arts Center (PAC)

Portland, Oregon
Completed: 2005
Area: 16,500 sf

The Addition to the Performing Arts Center (PAC) on the campus of The David Douglas High School provides state of the art music rehearsal rooms directly adjacent to the PAC. The existing PAC is hidden away from the street, surrounded by a dense stand of Douglas Firs. In addition to the rehearsal rooms, a formal entry was developed that visually connects to the street.

The program required the Addition to provide two separate entries: a public lobby entry and an everyday entry for students. The public entry lobby extends the current public access towards the street. To emphasize this new entry, the massing of the Addition "peels-away" from the entry plaza, angling away to the south. A delicate, up-lighted, steel-framed canopy leads from the parking area, past the angled masonry masses of the rehearsal rooms, to the new Lobby. Extensive, inviting landscaping flanks the entry path. The student entry occurs at the south side of the Addition, connecting directly to the existing circulation patterns of the high school campus. The rehearsal and support spaces of the Addition connect directly to the backstage areas of the existing PAC Building.

The Addition's main program spaces are for Choir, Orchestra and Band plus the Lobby/Entry. Each area is expressed as an individual form of steel glass and brick.

The clerestory windows of these expressed volumes act as light monitors, grabbing north-light and passively lighting the spaces during the day. At night, these windows glow like lanterns beckoning the public toward the lobby.

  < Previous     Next >